دانشکده تغذیه و علوم غذایی
ویتامین E،منشا طبیعی و خواص بیولوژیک
ویتامین E،منشا طبیعی و خواص بیولوژیک
ویتامین E نام کلی برای مجموعه ترکیباتی است که بر پایه هسته توکوفرول و یا توکوترینول ساخته شدهاند. این ماده در بافتهای گیاهی و حیوانی یافت میشود هرچند که همه خواص این ماده به توکوفرول آن خلاصه نمیشود لیکن خاصیت آنتی اکسیدان این ماده مستقیما به فعالیت بیولوژیکی دی آلفا توکوفرول باز میگردد.
علوفهها، یونجه، شبدر و برگهای سبز معمولا دارای مقدار بالایی از ویتامین E هستند دانههای روغنی که خام هستند مقدار بالایی از این ماده را دارا هستند در حالیکه دانههای روغن کشی شده دارای مقدار ناچیزی از این ماده هستند.
میزان رطوبت هوا و همچنین میزان زمان نگهداری در کارایی ویتامین E موثر میباشد. معمولا گیاهان و غلاتی که به مدت طولانی به صورت سیلو نگهداری میشوند از میزان ویتامین E موثر آنها کاسته میشود.
میزان فعالیتهای بیولوژیکی گاما، دلتا و بتا توکوفرول که در غلات بین 70 تا 90 درصد فعالیت آلفا توکوفرول میباشد.
نقشهای فیزیولوژیک ویتامین E
میزان تولید رادیکالهای پروکسیل که از عوامل اصلی فساد چربی ها میباشند و باعث اکسیداسیون آنها میگردند به نحو قابل توجهی کاهش پیدا میکند.
این ویتامین خاصیت ضد مسمومیت در متابولیسم سلولها داشته و از فعالیت عوامل سمی جلوگیری مینماید و با خاصیت آنتی اکسیدانی از اکسیداسیونهای ناخواسته فسفولیپیدها و همچنین ویتامینها و کوآنزیمهایی که نسبت به ترکیب با اکسیژن حساس میباشند جلوگیری میکند.
بر طبق مطالعاتی که صورت گرفته است ارتباط نزدیکی مابین سلنیم و کارکرد ویتامین E وجود دارد در حالیکه ویتامین E از اکسیداسیون دیواره های سلولها جلوگیری مینماید سلنیوم باعث میشود تا سوپراکسیدها دچار تغییر ماهیت شده و کارایی خود را از دست بدهند.
اثرات ویتامین E
- کنترل متابولیسم هورمونها از طریق لوب داخلی غده هیپوفیز
- ثبات غشای سلولها بویژه در بافت قلب و عضلات اسکلتی
- گسترش و کنترل فعالیت تخمدانها
- تحریک تولید آنتی بادی ها در بدن و افزایش مقاومت نسبت به بیماریها
- آماده سازی بدن جهت آبستنی
"زهره فیروزی" کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی
پایان خبر
نظر دهید